dimecres, 2 d’abril del 2008

El passat 28 de febrer vaig enviar escrit a la Academia de cine, sobre el culebrot en que s'ha convertit el tema de la Peli "Fados" de C. Saura.
Els deia:


----- Original Message -----

From: Jaume Coy

To: claraagusti@academiadecine.com

Sent: Thursday, February 28, 2008 6:37 PM

Subject: goya per a FADOS



Benvolguda senyora,



Malgrat no tinc costum d'adreçar-me a la Academia, ara no me n'he pogut estar després de veure la película "Fados i veure com li era entregat el Goya a la millor cançó original.

Jo no sóc pas ningú, ta sols una persona que admira el cinema que es fa a Espanya i que també va anar a veure l'última de Saura.


He de ser-li franc: la peli em va decebre.No només pel tractament que fa del Fado -del qual en sóc seguidor- sinó també perque la peli resulta monótona, monocorde, tancada, potser reclosa en les xarxes que el propi autor ha teixit.

Crec que ha estat un error que el Fado hagi estat tractat per algú no-lusòfon i que a més no hagi investigat més aquest mon del Fado, limitant-se a creure's allò que un reduït nombre de persones des de Portugal els hagi pogut o volgut vendre. La peli tal i com a quedat es podria haver titulat . LA MÚSICA VISTA DES DEL FADO. Totes les barrejes que n'ha fet, a tots els que ens agrada el Fado ens ha semblat patètiques.

Això a banda per reblar el clau i tornant al que li deia tot començant, el Premi Goya atorgat a la millor cançó original, m'ha semblat una gran errada. Potser aquesta Acadèmia volia donar un premi a aquest film, potser volia donar-ne un al director, potser volia reivindicar la peli. Jo no sé perquè. Però la música de Fado das saudades, no és pas original. Potser es podrà discutir qui n'és l'autor si és música popular o te autor a qui se li deguin drets, Però inèdita no ho és pas, i amb això concorda tot el món fadista al país veí. I quan el veí ronca no potser que fem veure que no el sentim.

Crec que rectificar és de savis, i pel que toca a aquesta Academia, rectificar significaria retirar aquest premi a qui fou atorgat i que a aquest el que li pertocaria seria retornar-lo si és que és i es considera Fadista.

Soposo que no sóc el primer que es queixa d'aquest premi i no crec que sigui el darrer.

Dispensim per les meves opinions.

El saluda ben atentament:

Jaume Coy Mestre


No vaig obtenir resposta i el 31 de març, ho vaig tornar a intentar:


De: Jaume Coy [mailto:jaumcoy@auna.com]
Enviado el: dilluns, 31 / març / 2008 01:51
Para: claraagusti@academiadecine.com
Asunto: Fw: goya per a FADOS


Benvolguda senyora,

Novament em dirigeixo a vosté pel mateix tema pel qual vaig fer-ho fa un mes, i del que no he rebut resposta per part de la Acadèmia i tampoc veig cap notícia a la seva web.

El premi a la millor cançó original segons figura en la web, és:




La qual cosa significa queel sr. Pinto i el sr. do Carmo en son els autors.

Això, simplement és fals

El sr. Pinto és, efectivament, l'autor del poema, però el sr. do Carmo només és l'interpret.

l'autoria de la música, com a hores d'ara deuen de saber, és desconeguda per tractar-se

d'un Fado Menor Tradicional segons la Societat Portuguesa de Autores (SPA). Encara que els hereus d'Alfredo Duarte Marceneiro, reivindiquen que aquesta melodia de Fado de Saudade, té música de Fado Menos amb Complemento Versículo, música aquesta que esta subjecta a drets d'autor per estar degudament registrada a l'SPA.

Deixant de banda aquesta polèmica que hauran de resoldre els nostres veïns portuguesos, el que queda demostrat és que la música no és original i composta per al film, tal i com resen les bases per l'adjudicació del premi.

Em sobta que amb tot l'enrenou que ha causat l'adjudicació d'aquest premi al pais veí, aqui a casa nostra no se'n parli gens.

Crec que l'Acadèmia hauria de ser valenta i, fent cas a la SPA, retirar aquest premi indegudament adjudicat.

Per altra banda el fet que em dirigis a aquesta única oficina a Barcelona -d'on els escric- crec que merexia si més no, una resposta per la seva part, resposta que també espero en aquesta ocasió.

El saluda ben cordialment

Jaume Coy


Dos dies després, aquesta és la contesta:


Apreciat Sr. Coy, no he contestat el seu mail ja que estic de baixa degut a un accident de moto. De totes

maneres li diré que jo no puc fer res respecta a tot això. Li aconsello que es dirigeixi al mail:

juntadirectiva@academiadecine.com (amb castellà si pot ser).

Atentament.



----------------------------------------------

Clara Agustí

Academia de Cine

Oficina Barcelona


Aqui em teniu, doncs, intentant traduir al castellà un escrit curtet perque l'entenguin a Madrid. !?¿¡¿?¡!!

No farem comentaris..........